Entrevista a ‘Guillem, nosaltres no t’oblidem!’

Fa 28 anys que l’Associació Cultural Bassot ret homenatge al jove antifeixista Guillem Agulló, assassinat en 1993 pel feixisme. Aquesta associació de Burjassot vol anar més enllà i impulsar la continuïtat dels homenatges a Guillem Agulló barrejant-los amb activitats culturals i artístiques, així com visibilitzar els delictes d’odi que es cometen a València i els col·lectius als qui afecta. Fes la teua aportació a nosaltresnotoblidem.escolalab.org!

Objectiu de finançament assolit:

19 %

En què consisteix aquest projecte?

El projecte consisteix en la realització d’una sèrie d’activitats culturals per a retre homenatge a Guillem Agulló en el vint-i-vuité aniversari del seu assassinat coordinades per l’Associació Cultural Bassot junt amb altres organitzacions afins a la lluita contra els delictes d’odi a les nostres terres.

Aquests homenatges es realitzen a Burjassot des de 1994 barrejant la reivindicació social amb el foment de la cultura valenciana en les seues activitats.

Proposem tres activitats principals: 

  • Un concert-homenatge comptant amb artistes del panorama actual valencià dotant-ho de projeccions audiovisuals i intervencions. Intentarem retransmetre-ho en línia o gravar-ho perquè estiga accessible per a tot el món.
  • Iniciar un club de lectura al voltant del llibre ‘Guillem’ de Núria Cadenes amb la finalitat de conéixer la història de l’assassinat de Guillem Agulló a través de la lectura. Cada mes es proposarà un nou llibre per a convertir el club de lectura en una activitat prolongada en el temps.
  • Continuarem fent, com cada 11 d’abril, una concentració a la plaça de l’Ajuntament de Burjassot en memòria de Guillem. Per a futures edicions volem comptar amb colles que representen béns d’interés cultural valencià com són les muixerangues, les dansaes i la música folklòrica valenciana que fan ús del tabal i la dolçaina.

A quina necessitat sociolingüística tracta de respondre aquest projecte?

El projecte promocionarà i fomentarà l’ús del valencià en l’àmbit cultural del poble de Burjassot tractant de frenar el seu desús en tots els nivells socials i servint com a exemple a les institucions de promoció lingüística.

Els objectius específics que ens plantegem en aquesta àrea són:

  • Fomentar l’ús i ensenyament del valencià.
  • Promocionar la llengua a través de les nostres activitats.
  • Promocionar la lectura i la literatura en valencià.
  • Realitzar activitats de foment de la cultura valenciana i en valencià.

Per què impulseu aquest tipus d’homenatges a Guillem Agulló?

Fem aquests homenatges amb l’objectiu de conscienciar al poble de que el feixisme encara és present als nostres carrers i que s’ha de combatre. També volem denunciar que l’assassinat de Guillem va ser per motius polítics, que el mataren per les seues idees i per la seua condició antifeixista.

Quin impacte tindrà el projecte en relació a la nostra llengua?

El valencià serà la llengua vehicular de l’esdeveniment en tots els àmbits i formarà part indispensable en el desenvolupament del projecte. Les actuacions dels grups, les intervencions a l’homenatge, els llibres escollits, la cartelleria, la difusió… tots els recursos faran ús d’aquesta llengua amb la finalitat de fomentar el seu ús en el nostre territori.

Què es pot esperar d’aquest projecte a llarg termini?

A llarg termini volem que aquestes activitats perduren en el temps. Quant al club de lectura hem plantejat continuant-lo com una activitat mensual, fomentat la lectura en persones de totes les edats i fent reflexions al voltant d’aquestes. Quant a l’homenatge, continuarem amb la tradicional concentració a la plaça de l’Ajuntament de Burjassot, intentarem completar-la amb concerts-homenatges com el d’aquesta edició i d’altes activitats com xarrades o formacions de temàtica antifeixista.

A què destinareu els diners que aporte la gent?

Destinarem els diners a les tres activitats que hem comentat abans, sent el concert-homenatge on més diners dedicarem, a més, hem dissenyat un pla de comunicació que hem comptat amb un dissenyador del nivell d’Elías Taño, qui ens ha fet el disseny de les bosses, de les samarretes i de la cartelleria.

Per què és important fer aportacions a “Guillem, nosaltres no t’oblidem”?

En projectes com aquest és necessari la col·laboració de totes per fer-ho possible. L’associació Cultural Bassot treballa a través de l’autogestió, per això, necessitem la vostra col·laboració per a dur a terme projectes com aquest. Ara més que mai necessitem seguir recordant i reivindicant la figura i la lluita de Guillem Agulló, que és també la nostra: l’antifeixisme i l’antiracisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: