Escola Valenciana presenta a Conselleria un informe amb els 61 IES que no garanteixen la continuïtat en l’aplicació del PEPLI de Primària a Secundària

L’entitat s’ha reunit aquest divendres a la Conselleria d’Educació

Escola Valenciana ha elaborat un informe que analitza l’aplicació de la Llei de Plurilingüisme als Instituts el pròxim curs 2021/22. A aquest document es reflecteixen els centres en els quals cal l’actuació de la Conselleria. L’entitat informat que estarà al costat de les famílies i les comunitats educatives per garantir la continuïtat de l’ensenyament en valencià.

A aquesta reunió han acudit el President d’Escola Valenciana, Natxo Badenes; en representació de la comissió d’educació d’Escola Valenciana, Mireia Soriano; i el gerent d’Escola Valenciana, Francesc Felipe. Per part de la Conselleria, ha acudit la Directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano; la subdirectora general d’Ordenació, Elsa Vilalta; el Cap de gabinet de la Conselleria d’Educació, Facund Puig; la Cap de servei d educació plurilingüisme, Àurea García; i el cap de serveis d avaluació i estudis, Roberto Romero.

Escola Valenciana ha elaborat un informe on s’especifica quins són els Instituts en els quals l’ensenyament en valencià no està garantit a conseqüència de l’aplicació del PEPLI a Secundària.

Per poblacions, 61 IES que estan adscrits a 86 CEIPs es concentren a Alacant, concretament a l’IES 8 de Març, l’IES Antonio José Cavanilles, l’IES Bahía de Babel, l’IES Figueras Pacheco, l’IES Jaume II, l’IES Jorge Juan, l’IES Leonardo Da Vinci, l’IES Mare Nostrum i l’IES Ràdio Exterior. A El Campello, a l’IES Enric Valor i l’IES Clot de l’Illot. A Mutxamel, als IES L’Allusseri i IES Mutxamel. A Sant Joan d’Alacant, l’IES Lloixa i l’IES Luis Garcia Berlanga. A Sant Vicent del Raspeig, l’IES Maria Blasco. A Guardamar del Segura, l’IES Les Dunes. Els IES Canónigo Machón i IES Macià Abela, a Crevillent. A Elx, l’IES Asunción de nuestra señora, l’IES Carrús, l’IES Misteri d’Elx, l’IES Nit de l’Albà, l’IES Victoria Kent, l’IES La Foia d’Elx i l‘IES Torrellano. A Santa Pola, l’IES Cap de l’Aljub i l’IES Santa Pola. Pel que fa a la Marina Baixa, a l’Alfàs del Pi, l’IES l’Arabí. A Benidorm, l’IES Bernat de Sarrià, l’IES Mediterrània, l’IES l’Almadrava i l’IES Pere Maria Orts i Bosch. A Novelda, l’IES El Vinalopó. A Petrer, l’IES Poeta Paco Mollà. A Cabanes, l’IES La Vall d’Alba. A Castelló de la Plana, l’IES La Plana. Al Port de Sagunt, l’IES Eduardo Merelló, l’IES Jorge Juan i l’IES Maria Moliner. A l’Eliana, l’IES l’Eliana. A Burjassot, l’IES Frederica Montseny i l’IES Vicent Andrés Estellés. A Aldaia, l’IES Beatriu Civera, l’IES Carles Salvador i l’IES Salvador Gadea. A Mislata, l’IES Músic Martín i Soler. A Paterna, l’IES Doctor Peset Aleixandre i l’IES Henri Matisse. A Torrent, l’IES Serra Perenxisa. I a València, l’IES Abastos, l’IES Districte Marítim, l’IES El Clot, l’IES El Grau, l’IES Font de Sant Lluís, l’IES José Ballester Gozalvo,l’ IES Juan de Garay, l’IES Malilla, l’IES Número 26, l’IES Sant Vicent Ferrer i l’IES Sorolla.

Escola Valenciana i la Conselleria d’Educació han acordat mantindre una segona reunió per a analitzar les dades i proposar mesures. A més, Escola Valenciana ha anunciat que iniciarà una ronda de reunions amb els centres educatius a partir de setembre, que servirà per a acompanyar aquests centres i assegurar una major competència plurilingüe en l’alumnat.

Mesures per a millorar l’aplicació del PEPLI als instituts

Escola Valenciana ha preparat una bateria de mesures que milloraran l’aplicació del PEPLI als instituts. L’entitat insisteix que el procediment d’elaboració, aprovació i autorització dels PLCs s’ha d’ajustar a criteris de “coherència en els diferents nivells educatius i etapes”. Per tant, la Conselleria ha de garantir que els IES planifiquen un PLC de continuïtat amb relació als centres d’educació infantil i primària adscrits que apliquen càrrega lectiva Major o igual al 50% en valencià. És a dir, ha d’estar garantida la continuïtat dels programes lingüístics dels centres d’infantil i primària que vehiculen el 50% o més del temps curricular en valencià.

En el cas d’aprovació i autorització de possibles programes experimentals, Escola Valenciana demana que estiguen subjecte a l’assoliment de les competències plurilingües i interculturals fixades i garantir l’adquisició dels objectius del programa plurilingüe i intercultural .

Escola Valenciana reclama la implementació als centres del programa d’immersió lingüística, que és el programa que millor respon a les necessitats de l’alumnat no valencianoparlants, siga possible.

Pel que fa a l’ús vehicular de les llengües, Escola Valenciana demana que s’aplique el Principi d’inclusió educativa, és a dir, que els centres educatius apliquen la mateixa distribució de temps curricular en cadascuna de les llengües vehiculars a tot l’alumnat del mateix curs o aquells que s’hi ajusten al màxim.

En relació a la transició del cicle de Primària al de Secundària, Escola Valenciana exigeix que l’aplicació del programa d’educació plurilingüe en centres d’infantil i primària ha de permetre l’accés a programes més avançats en els IES. En conseqüència, tots els IES han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva en valencià superior o igual al 50%. A més, cal que s’aplique el criteri de continuïtat en el cas dels IES que tenen adscrits CEIPs amb càrrega lectiva en valencià major o igual al 50%, i han de garantir una proporció d’ús vehicular ≥50% valencià.

L’entitat cívica demana que la Conselleria dote de professorat addicional per a garantir la implantació efectiva del PEPLI. Escola Valenciana demana que s’implemente la figura de la persona coordinadora d’educació plurilingüe. A més, la conselleria ha d’establir els plans específics de formació del professorat necessaris per a garantir el correcte desenvolupament dels programes plurilingües.

D’altra banda, la conselleria ha d’incrementar la plantilla d’assessor d’educació plurilingüe per a garantir les tasques de supervisió, millora i acompanyament dels programes.

Pel que fa a la supervisió dels PLCs, la conselleria ha de facilitar instruments de verificació per a l’avaluació interna, és a dir, l’avaluació dels resultats i del procés d’aplicació del PLC per part dels centres educatius. També ha d’elaborar i implementar instruments de verificació per a l’avaluació externa.

A més, Escola Valenciana demana que les intervencions per a garantir el correcte desenvolupament, seguiment i millora dels projectes lingüístics consten al pla general d’actuació anual (PGAA) de la inspecció d’educació.

L’entitat també demana que consten les intervencions realitzades i les propostes de millora per a garantir el correcte desenvolupament dels projectes lingüístics en la memòria anual de la inspecció general, i que a les instruccions per les quals s’estableixen directrius per a la supervisió i avaluació del PAM per part de la inspecció d’educació consten les intervencions per a garantir el correcte desenvolupament dels projectes lingüístics.

Per últim, Escola Valenciana demana que, amb caràcter anual, la Conselleria establisca un pla d’actuació que promoga les modificacions necessàries dels PLCs d’aquells centres educatius que no tenen garantit l’assoliment de les competències plurilingües i interculturals fixades.

A més, Escola Valenciana insisteix que la conselleria promoga les modificacions necessàries en la Llei de plurilingüisme d’acord amb les barreres a l’aprenentatge plurilingüe detectades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: