Les Trobades 2022 a Campanar (València) reivindiquen una escola lliure “amb el valencià com a llengua vehicular”

La CAPPEPV – Coordinadora d’Alumnat, Pares, Mares i Professorat per l’Ensenyament Públic en Valencià i Escola Valenciana han organitzat aquest matí al barri de Campanar les Trobades 2022 d’Escoles en Valencià a la ciutat de València.

La Trobada s’ha iniciat amb una concentració a l’Esplanada de l’Avinguda Mestre Rodrigo, seguida d’una cercavila fins a la plaça de l’Església de Campanar i en la qual han participat la Banda de Música de Campanar, l’Associació Llorca de Música Tradicional, la Batucada de l’IES Lluís Vives la Batucada Tiakatú i l’actuació de la Jove Muixeranga de València.

A continuació s’ha celebrat un homenatge a Llorenç Giménez, que ens va deixar en 2019, i s’ha descobert una placa d’homenatge al contacontes. També ha tingut lloc una representació de dansa a càrrec del Grup de danses Farfalar de Campanar i una mostra de foc infantil a càrrec de la Colla de Dimonis Socarrats de Campanar.

La presidenta de la CAPPEPV, Laura Font, ha destacat la col·laboració en la Trobada per part de tota la Comunitat educativa, la gent del barri i l’Associació de veïns i veïnes de Campanar, entre altres. “Després de dos anys de pandèmia, tornem a eixir als carrers de València per a reivindicar el model d’escola que volem”, ha seguit.

Durant el seu discurs, Laura Font ha insistit que tots els centres educatius  del País Valencià “han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià tal com aconsellem les Unitats d’Educació Multilingüe del nostre territori”. A més, ha remarcat que tindre el valencià com a llengua vehicular “és l’única forma d’aconseguir un alumnat competent en valencià”. Font també ha reclamat que es respecte el criteri de continuïtat pel que fa al pas dels centres de Primària a Secundària, que “no s’ha respectat en la majoria dels casos”. 

La presidenta de la CAPPEPV també ha reivindicat “el requisit lingüístic per a l’accés a la funció pública i la millora en la formació del professorat en matèria lingüística” i ha reivindicat la pau de tots els pobles i “la fi de la invasió d’Ucraïna i de les 10 guerres actives que hi ha ara mateixa al món”.

Font ha destacat tots els projectes que la CAPPEPV i Escola Valenciana realitzen a la Ciutat durant tot l’any, no només el dia de la Trobada. “Ja són més de 35 anys treballant per la llengua a València”, fent possibles projectes  de promoció lingüística, entre els quals trobem “projeccions de cinema en valencià cada mes, un concurs de poesia, rutes Estellés, el Premi Sambori o la Trobada Musical”.

La Trobada ha continuat amb la celebració de més de X tallers i activitats als voltants de la plaça de l’Església de Campanar. Per últim, ha tingut lloc l’actuació musical a càrrec d’Iruixa Skargots.

A la Trobada han acudit la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó Laguarda; la sotssecretària de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en delegació del conseller, Eva Coscollá; el vicealcalde de l’Ajuntament de València, en delegació d’alcaldia, Sergi Campillo; la regidora d’Educació de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez; la presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, Rosa Cañada Solaz; l’acadèmica i secretària de l’AVL, Immaculada Cerdà; l’acadèmica i secretària de l’AVL, Vicenta Tasa; la portaveu d’Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona; el president de la FOLC, Vicent Maurí; el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; el representant de l’STEPV, Marc Candela; i els membres de Per l’Horta, Marc Ferri i Lluís Fontelles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: