Les Trobades 2022 arriben a Canet d’en Berenguer i Quart de Poblet

Aquest dissabte 7 de maig s’han celebrat les Trobades del Camp de Morvedre i l’Horta Sud

Les Trobades 2022 d’Escoles en Valencià de Canet d’en Berenguer (el Camp de Morvedre) i Quart de Poblet (l’Horta Sud) celebrades aquest dissabte 7 de maig han reclamat el dret a viure i, també, a estudiar en valencià.

Escola Valenciana també ha reivindicat la llibertat d’una “escola diversa, feminista i coeducadora, arrelada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, compromesa, sostenible, universalista i solidària”, representada per “mestres com Empar Navarro, Carme Miquel o Empar Granell”. 

Les Trobades també han posat el focus en la importància de fer que el valencià siga un dels “pilars fonamentals del nostre sistema educatiu” i que “tots els centres educatius han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià”.

Canet d’en Berenguer (el Camp de Morvedre)

Canet d’en Berenguer ha acollit la Trobada 2022 de la comarca del Camp de Morvedre, organitzada per la Coordinadora per l’ensenyament en valencià del Camp de Morvedre, Escola Valenciana i l’Ajuntament de Canet d’en Berenguer i que ha reunit més de 3.000 persones de tota la comarca.

La Trobada ha començat amb una concentració davant del CEIP La Muralla, seguida d’una cercavila pels carrers de Canet, acompanyada per la Societat Municipal de Canet. A continuació, ha tingut lloc la rebuda dels centres educatius i els parlaments. La presidenta de la Coordinadora per l’ensenyament en valencià del Camp de Morvedre, Fina Mateu i Bolós, ha destacat com “les Escoles i instituts s’han bolcat enguany en la celebració de la Trobada i dels Premis Sambori”. Especialment en el cas del Sambori, en els quals “enguany han participat 900 persones més de pràcticament tots els centres de la comarca”. A més, Mateu ha recordat que “Canet d’en Berenguer també acollirà la celebració del FesCamp el pròxim 18 de juny”.

La vesprada ha continuat amb els diferents tallers i paradetes a càrrec de centres i entitats culturals. A més, ha tingut lloc l’actuació musical dels grups locals 15 Watts i Els Estrellats i també una dansà popular. Per últim, Dani Miquel i els Ma, me, mi, mo músics han oferit una actuació musical, seguida d’un correfocs a càrrec de la Diabòlica de Morvedre.

A aquesta Trobada ha acudit l’acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials del Camp de Morvedre.

Quart de Poblet (l’Horta Sud)

El municipi de Quart de Poblet  ha acollit la Trobada 2022 de la comarca de l’Horta Sud, organitzada per El Guaix – Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud i Escola Valenciana, amb el suport de l’Ajuntament de Quart de Poblet I la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud i en la qual han participat més de 12.000 persones.

L’esdeveniment ha començat amb una recepció a les autoritats per part de l’alcaldesa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, a la Biblioteca Enric Valor. Tot seguit, han arrancat amb dues cercaviles encapçalades per les bandes de música del poble i que s’han trobat al Carrer Reverendo Padre José Palacios. A continuació, ha tingut l’acte de lliurament de recordatoris als centres participants amb l’assistència de les autoritats, seguit de l’actuació de la Muixeranga La Torrentina. El president d’El Guaix, Vicent Font, ha manifestat l’alegria de “poder-nos retrobar després de dos anys de pandèmia”. Font ha agraït el treball de “tota la comunitat educativa de Quart de Poblet: ajuntament, alumnat, professorat i famílies; i el suport de centres de tota la comarca que han fet possible aquesta trobada, malgrat la difícil situació”. A més, ha destacat que des d’El Guaix i Escola Valenciana “continuarem treballant perquè el valencià, com a llengua oficial, tinga el seu espai en tots els àmbits, i junts ho aconseguirem”.

Després de l’acte de lliurament i parlaments, s’han celebrat més d’un centenar de tallers a càrrec d’escoles, entitats, editorials i empreses amigues. Per últim, ha tingut lloc l’actuació musical de “La Glübs Band”, seguida de correfocs i acabament amb els “Amics de la passejà”.

A aquesta Trobada han acudit l’acadèmica i secretària de l’AVL, Immaculada Cerdà; l’acadèmic de l’AVL, Abelard Saragossà; i representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de l’Horta Sud.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: