Escola Valenciana estudia mesures per a paralitzar la reforma de la llei de Plurilingüisme

És una discriminació que atempta contra el principi d’igualtat constitucional

Dimarts es va aprovar l’avantprojecte de reforma de la Llei de Plurilingüisme, inclòs dins la llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat per a 2024. El text és una discriminació de l’alumnat de les zones castellanoparlants, ja que negar el coneixement d’una llengua oficial a una part de l’alumnat valencià pel lloc on viu suposa una desigualtat, perquè aquest alumnat no comptarà amb les mateixes capacitats i habilitats que la resta.

A més a més, com ja es va indicar a les al·legacions presentades a aquesta reforma el passat mes d’octubre, “el coneixement del valencià comporta més oportunitats en l’àmbit acadèmic, laboral, social i cultural” pel que, aquesta modificació, és una discriminació que “minvarà la seua llibertat per a la mobilitat i inserció laboral”.

Amb l’aprovació del nou text, a partir del curs 2024-2025, es pretén que el valencià deixe de ser llengua vehicular obligatòria en l’ensenyament a les comarques de predomini lingüístic castellà, el que suposa l’eliminació de l’obligació de fer un mínim de 25% de les hores lectives en valencià.

Des d’Escola Valenciana estem treballant en les possibles mesures que aconseguisquen la paralització d’aquesta norma que, a més, atempta contra el principi de territorialitat única de l’eficàcia de les normes de la Generalitat i, el que és més greu, contra el principi constitucional d’igualtat.

Però, a més, atorga als consells escolars i als titulars de centres privats, unes capacitats que no estan reconegudes per la normativa pròpia que regula als centres educatius i als òrgans de representació dels consells.

“Estem estudiant les possibles vies legals i judicials per a aconseguir la paralització d’aquesta reforma”, ha explicat Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, qui també ha incidit en el fet que “no descartem mobilitzacions de la comunitat educativa per a fer escoltar la nostra veu davant d’aquesta reforma discriminatòria”.

Oficina de Drets Lingüístics

Amb l’aprovació d’aquest text, també desapareix l’Oficina de Drets  Lingüístics creada pel govern del Botànic per tal de vetlar contra les vulneracions lingüístiques de les valencianes i valencians pel que, des d’Escola Valenciana, recordem que tenim a l’abast de la ciutadania la nostra pròpia oficina per a donar assessorament jurídic i facilitar informació a les persones a les quals se’ls nega el dret a viure en valencià, és a dir, a usar de forma natural i normalitzada la nostra llengua en qualsevol àmbit d’ús.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: