La Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna fa una crida a l’acció col·lectiva per la llengua i la cultura

El municipi de Llocnou de Sant Jeroni acull 5.000 persones amb motiu de la festa per la llengua comarcal

01/06/24 El municipi de Llocnou de Sant Jeroni ha acollit aquesta vesprada la XXXVI Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna sota el lema “Fem poble, parlem valencià”. A la vora del riu Vernissa, la comunitat educativa del CRA Vernissa, la Coordinadora Safor-Valldigna pel valencià – Escola Valenciana i l’ajuntament han fet una crida a l’acció col·lectiva per l’escola, la llengua i la cultura. 

Al voltant de 5.000 persones, entre mestres, alumnes, famílies i activistes, han acudit a la festa per la llengua a aquest poble menut de muntanya, entre la Safor i la Vall d’Albaida, amb una població habitual de 600 habitants. Amb les populars samarretes blaves de les Trobades d’Escola Valenciana 2024 amb el disseny de la il·lustradora Cristina Durán, prop de cent centres educatius, col·lectius i entitats de la comarca han participat en la programació amb activitats diverses, com la desfilada amb la banda de música Agrupació Musical Vernissa, tallers i animació de carrer a càrrec de dolçaines i tabals, grup de danses Roda i Volta, Muixeranga de la Safor i Xanquets de la Safor. També hem pogut gaudir de l’exposició Foc, llum i a vegades fum, conformada per peces de la col·lecció de Frederic Artés, i produïda per Illeta de projectes. A més el poble ha instal·lat en la sala Polivalent el “Mural de la Paraula”, treball col·lectiu de tots els centres de la comarca homenatjant la llengua del poble. En acabar els tallers s’ha celebrat el sopar de germanor amenitzat per Ona Nua. 

Entre les autoritats assistents s’ha comptat amb l’amfitrió, l’alcalde de Llocnou de Sant Jeroni, Ricard Igualde García, Vicenta Tassa Fuster, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la vicesecretària d’ACPV, Josepa Costa Múrcia; el president de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, Salvador Femenia Peiró, nombrosos diputats i diputades, de Compromís i PSPV, i molts dels alcaldes i alcaldesses de la comarca.

“En un context de gran hostilitat política i social envers la nostra identitat, ens cal reivindicar la diversitat i la unitat, assumir la veu del nostre poble, perquè la nostra llengua arrela, integra i cohesiona, tot i la seua diversitat arreu dels territoris, és clau de convivència”, ha manifestat Montse Morales i Payà, d’Escola Valenciana. L’activista ha assenyalat, a més, la necessitat de seguir mobilitzant la comunitat educativa atesa la involució en drets i el retrocés del valencià a l’escola amb què amenaça la nova llei educativa del govern valencià, integrat per PP i Vox. 

En aquest sentit, la presidenta de la Coordinadora la Safor-Valldigna pel valencià, Pilar Gregori Monzó, ha destacat la importància de la Trobada com a espai de participació i de cohesió social, així com de la urgència de l’activisme pel valencià a les aules i als carrers per tal de mantindre viva la llengua cada dia. “Tot i que l’horitzó potser més incert que en altres ocasions, des d’Escola Valenciana i les coordinadores comarcals seguirem treballant per a protegir el llegat educatiu, lingüístic i cultural, per a la qual cosa necessitem persones activistes, compromeses i amb consciència lingüística i cultural”, ha afegit. 

La programació de la XXXVI Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna ha inclòs, els darrers dies, l’acte de presentació, l’homenatge i el record per als mestres i activistes per la llengua Encarna Marco i Salva Alarcó, i el lliurament del Premi Sambori comarcal, amb la participació del grup de danses Roda i Volta de Gandia i del CRA Riu Vernissa. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les últimes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Ontinyent i Beniatjar-Otos, la Vall d’Albaida, els pròxims 14 i 15 de juny. Fins ara, les festes per la llengua han passat per Picanya (l’Horta Sud), Mutxamel i Agost (l’Alacantí), Estivella (el Camp de Morvedre), Cabanes (la Plana Alta), Benimodo (la Ribera), Burjassot (l’Horta Nord), Pego (la Marina Alta), Argelita (l’Alt Millars), Monòver (les Valls del Vinalopó), Santa Pola (el Baix Vinalopó), València, Novetlè (la Costera), Albocàsser (el Maestrat), Llíria i Benissanó (el Camp de Túria), Benidorm (la Marina Baixa) i Tibi (l’Alcoià i el Comtat). 

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: