Escola Valenciana: «A la Nit guardonem les persones que basteixen el nostre país amb memòria, cultura i llengua»

• El Teatre Echegaray d’Ontinyent acollirà el lliurament de premis el proper 5 de novembre.

• L’actriu Maria Juan i la contacontes Almudena Francés amenitzaran l’acte.

• Compra d’entrades: XIVa Nit d’Escola Valenciana.  

«La Nit d’Escola Valenciana és el context en el qual lliurem els premis d’Escola Valenciana a persones i entitats que basteixen el nostre país amb memòria, cultura, coneixement, llengua, alegria… i volem fer valdre la tasca que desenvolupen dia rere dia», amb aquestes paraules el president de l’entitat cívica, Vicent Moreno, descrivia la vetllada de germanor en la roda de premsa desenvolupada a l’Ajuntament d’Ontinyent per presentar la XIVa edició d’aquesta trobada.

 

p12008873.jpg 

 

L’alcalde de l’Ajuntament d’Ontinyent, Jorge Rodríguez Gramage, ha convidat a tota la gent de la Vall d’Albaida a assistir a la gala dels premis d’Escola Valenciana i ha insistit en què «fer escola i defensar la llengua es fa poble a poble, ciutat a ciutat, i de forma molt arrelada a la realitat de cada poble.»

 

La Nit a Cau d’Orella

 

En aquesta celebració, l’entitat atorgarà tres guardons de diferent naturalesa per reconéixer el treball de personalitats i associacions que dia rere dia contribueixen a la millora de la salut de la llengua i fomenten l’ús social del valencià en tots els àmbits. Així, Escola Valenciana premia amb els guardons "Intentant la llibertat", dissenyats per l’escultor Andreu Alfaro, la Trajectòria Individual, un reconeixement a persones que treballen pel valencià en l’àmbit educatiu; l’Ús Social del Valencià, el guardó dedicat a col·lectius que basteixen la conservació i difusió de la nostra llengua, i el Guardó Extraordinari, que s’atorga a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura. Enguany, de forma especial, es farà una Menció Honorífica.

14nit_targetes.jpg 

El president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, Josep Andrés Timor, d’una banda, ha agraït l’esforç i la implicació de l’Ajuntament d’Ontinyent en la confecció de la XIVa Nit d’Escola Valenciana: «estem contents d’haver rebut tantes atencions per part de l’Administració local, tot han sigut facilitats per a poder celebrar la Nit a Ontinyent» i, d’altra banda, ha comentat el desenvolupament de l’acte: «comptarem amb la participació de més d’un centenar de xiquets i xiquetes, que oferiran una mostra de balls ontinyentins recuperats amb el treball de les escoles d’ensenyament en valencià.» El lliurament de premis començarà a les 19 hores al Teatre Echegaray d’Ontinyent i el sopar tindrà lloc al restaurant La Vall. L’aforament és limitat, per la qual cosa, convé reservar amb antelació. La vetllada serà amenitzada per l’actriu Maria Juan, i comptarà amb el poeta Joan Olivares, així com les actuacions de les escoles d’Ontinyent. La contacontes Almudena Francés sorprendrà amb una de les seues històries durant el sopar. El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha confirmat assistència al lliurament de guardons.

 

IEVA: Guardó Extraordinari 

 

Recentment, Escola Valenciana ha donat a conéixer un dels premis. Es tracta del Guardó Extraordinari, que s’atorgarà a l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. Escola Valenciana ha considerat que aquesta institució mereixia ser premiada per la tasca fonamental que desenvolupa: d’una banda, «promou la cohesió comarcal a través de debats, reflexions, col·loquis…» i, d’altra banda, «crea i difon continguts que contribueixen a ampliar el coneixement de la Vall d’Albaida», ha expressat Vicent Moreno i ha insistit: «aquesta institució hauria de servir de model per a altres comarques; tant de bo tinguérem més instituts de referència com l’IEVA.»
La resta de reconeixements es farà públic en breu.

 

Més informació

 

XIVa Nit d’Escola Valenciana
Vídeo de l’entrevista a Josep Calatayud, president de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.