La Romana serà el niu cultural del I Aplec del Sud

  • Aquest dissabte, brollarà la cultura, la tradició, el diàleg, la festa i la complicitat amb la primera trobada d’una vintena d’entitats del sud.

  • Tota la informació actualitzada de l’Aplec al Facebook.

  • Soca en Arrel, El Mut, Vicen-T, Sumèria, La Caixa de Gel i Diàspora seran els encarregats d’abaixar el teló d’aquesta jornada festiva.

Enguany, la Romana acollirà dues trobades importants: el I Aplec del Sud i la XXIIa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó. La primera d’aquestes cites, l’Aplec del Sud, tindrà lloc el proper dissabte 10 de novembre. La Romana serà el cor d’una trobada amb la llengua i la cultura popular, en la qual participaran una vintena d’associacions procedents de les Valls del Vinalopó, el Baix Vinalopó,  l’Alacantí, la Marina Alta, l’Alcoià i el Comtat.

Les regidories de Patrimoni Local i Joventut de l’Ajuntament de la Romana i El Rogle de Novelda han organitzat aquest I Aplec del Sud. Per al regidor de Joventut de l’Ajuntament de la Romana, Bernabé Aldeguer, aquesta jornada té un component molt significatiu: «Les comarques del sud constitueixen una part fonamental de l’arquitectura geogràfica, cultural, identitària i lingüística del País Valencià».

La convocatòria de l’Aplec suposa, en paraules d’Aldeguer, «eixir al carrer i gaudir de l’aprenentatge col·lectiu que construeix, dia a dia, la nostra identitat individual i col·lectiva. Juntament amb la música tradicional pròpia i les manifestacions explícites de la vida econòmica, social i cultural, l’Aplec fa valdre el diàleg entre col·lectius que, en diferents vessants, treballen per tal de mantindre la memòria dels relats comuns més genuïns, així com projectar una vocació de futur irrenunciable i una il·lusió formidables».

De forma semblant, la portaveu d’El Rogle, Marga Pastor, ha adduït que «es tracta d’una jornada per compartir, d’una banda, la tradició i, d’altra banda, volem proposar una major interacció entre entitats que tenim objectius afins». Amb tot, «volem aprendre de l’experiència dels col·lectius. Tenim trets que ens fan singulars i ens doten d’identitat i, alhora, també tenim molts nexes en comú, compartim una realitat social i lingüística entre pobles; és aquí on rau la riquesa cultural. Per aquesta raó, és fonamental portar a terme aquest intercanvi de sabers i establir llaços de germanor», ha remarcat Pastor.

Programació

A les 11 hores arranca a la replaceta de la Romana el I Aplec del Sud amb jocs populars, fira d’associacions i activitats de l’economia tradicional de la zona, com els tallers de torn per treballar fang i talla de fusta. A les 13 hores, les “Versaores del sud” oferiran una demostració de cant improvisat. Després de dinar, vora les 16 hores, el Casal de la Joventut acollirà el col·loqui “L’associacionisme cultural al sud”, en el qual es donarà veu a totes les entitats que participen en l’Aplec i intercanviaran impressions, amb l’objectiu d’enfortir la cultura popular i establir punts de connexió entre pobles.

A les 17 hores, la replaceta serà l’escenari on es desenvoluparà el taller de ball tradicional i el ball de bastons . Més tard, a partir de les 18 hores, tindrà lloc la cercavila de muixerangues i colles de dolçainers. A les 19’30 hores, tothom podrà gaudir amb el correfoc que recorrerà els carrers de la Romana i sorprendrà a grans i menuts. En acabar, les entitats celebraran un sopar de germanor a la Casa de Cultura.

Aquesta jornada lúdica i festiva es clourà amb el concert de Soca en Arrel, El Mut, Vicen-T, Sumèria, La Caixa de Gel i Diàspora, que faran vibrar l’assistència amb estils musicals variats.

Entitats participants

Corball. Colla de Cultura Popular de l’Alacantí, la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, l’Ateneu Cultural del Pinós, la Muixeranga d’Alacant, el Casal Popular Tio Cuc, els Putos del Socós. Colla de dimonis, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Monòver, la Muixeranga de la Marina Alta, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, la Colla “Els Ous i el Sarnatxo”, l’Ateneu Crevillent, El Tempir, Acció Cultural del País Valencià Vinalopó, l’Ateneu Cultural Republicà de Petrer, la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina, Salpassa i Aiguadut.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: