Acord unànime pel consens i la retirada immediata del decret del Consell

Escola Valenciana anuncia un calendari de mobilitzacions que comença aquest dissabte amb les Trobades d’Escoles en Valencià d’Ibi i Relleu i prosseguirà amb una setmana d’accions que culminaran el 9 de juny, dia de constitució de les Corts Valencianes, amb concentracions a València, Castelló i Alacant. Les mobilitzacions s’allargaran fins la retirada del decret, prologant el moviment de protesta fins els curs que ve si és necessari. La reunió de hui visualitza un consens a favor del plurilingüisme i l’ensenyament en valencià i situa el Consell presidit per Francisco Camps al marge del consens i en posicions antivalencianes.

"L’aprenentatge de les llengües no s’aconsegueix sumant idiomes a parts iguals als curriculums sinó aplicant un sistema pedagògic d’aprenentatge adequat al context", han destacat. La comunitat educativa recorda que ja hi han precedents de grans mobilitzacions del sector que han provocat la retirada de plantejaments del Conseller, fent referència a les mobilitxacions amb motiu de l’intent del Conselleri d’imposar Educació per la Ciutadania en anglés. Això sí, per aconseguir recorden que cal "la implicació de tothom en les mobilitzacions, com la del proper 9 de juny".

La reunió convocada per Escola Valenciana amb el sector educatiu, els partits polítics, sindicats, universitats, entitats i institucions per consensuar un front a favor de l’ensenyament en valencià i el plurilingüisme ha estat un èxit. Hi han assistit representants de la Confederació Gonçal Anaya de pares i mares d’alumnes, la permanent de directors, la Intersindical-STEPV, CCOO PV, UGT PV, PSPV, Compromís, EUPV, ERPV, Ca Revolta, la Societat Coral el Micalet, Xúquer Viu, ACPV, diversos sindicats d’estudiants, les associacions de directors de Primària i Secundària, el Col·lectiu de Professionals del Doblatge, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació d’Editors del País Valencià, Benimaclet Viu i altres entitats i asociacions, a més com alguns membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i d’equips rectorals de les universitats valencianes a títol individual.

Les organitzacions reunides han donat suport al "Manifest pel consens en l’ensenyament plurilingüe de qualitat: SÍ AL VALENCIÀ" redactat per Escola Valenciana, a favor de l’ensenyament en valencià i d’un model plurilingüe dissenyat amb criteris pedagògics i consensuat amb els agents educatius. En aquest sentit, el manifest exigeix la retirada immediata de l’esborrany de decret i que no s’inicie la seua tramitació.

La trobada de hui dibuixa un gran consens a favor de l’ensenyament en valencià i un model plurilingüe dissenyat a partir de criteris pedagògics, enfront d’un decret elaborat amb criteris ideològics, sense tindre en compte l’opinió dels experts i que ataca directament l’ensenyament en valencià.

"El decret és un pas enrere en el camí al plurilingüisme i ataca greument el valencià a l’ensenyament. Agafa com a excusa un suposat plurilingüisme per arraconar la nostra llengua a l’escola, situant el Consell en actituds antivalencianes inacceptables", ha afirmat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana. "La realitat del decret és que de plurilingüisme res de res, és una maniobra per suprimir les línies en valencià, que són el model que millor ha funcionat des de l’aprovació de la LUEV. És un text ple de desgavells i trampes per reduir la presència del valencià i no està fet amb cap criteri científic per introduir la llengua estrangera". "L’aprenentatge de les llengües no s’aconsegueix sumant idiomes a parts iguals als curriculums sinó aplicant un sistema pedagògic d’aprenentatge adequat al context", ha destacat.

Vicent Moreno ha insistit en el fet que "qualsevol modificació del model educatiu que naix de la LUEV, que es va aprovar sense cap vot en contra a les Corts, ha de tindre almenys el mateix consens. Ací en aquesta reunió hi ha la majoria dels interlocutors en aquest debat. Exigim al Consell la retirada de l’esborrany de decret i debatre per fer les coses bé, amb criteris pedagògics i amb el màxim consens".

Calendari de mobilitzacions

Per tal de fer pressió per la retirada de l’esborrany de decret, s’han preparat una sèrie de mobilitzacions que començaran aquest dissabte 4 de juny amb la celebració de les Trobades d’Escoles en Valencià d’Ibi (l’Alcoià) i Relleu (la Marina Alta), que es volen convertir en més massives que mai com a mostra del suport a l’ensenyament en valencià.

També s’ha convidat als centres educatius valencians a llegir públicament el manifest durant l’hora del pati entre dimarts 7 i dimecres 8 de juny, a més de demanar als claustres i consells escolars dels centres que facen arribar una carta als seus ajuntaments i a la Conselleria d’Educació expressant el suport a un model plurilingüe de consens.

La mobilització central de la setmana serà el dijous 9 de juny, dia de constitució de les Corts Valencianes, quan s’han convocat concentracions a la plaça de la Mare de Déu de València, la Casa dels Caragols de Castelló de la Plana i els Serveis Territorials d’Educació d’Alacant. La convocatòria és a les 19 hores, i per visualitzar al màxim l’aposta pel plurilingüisme es convida tothom a acudir-hi amb samarretes de colors vius, els colors de la imatge gràfica de la campanya "Sí al valencià". Per tal de fer sentir al màxim la reivindicació, s’han convidat també dolçainers i tabaleters perquè se sumen.

Una altra de les accions és emplaçar els grups parlamentaris a les Corts Valencianes a presentar una moció de suport al manifest, emplaçament que es fa extensiu als alcaldes i grups municipals als ajuntaments valencians perquè presenten la moció als plens municipals. S’estudien també possibles accions en la pressa de possessió dels governs municipals.

Totes aquestes accions previstes, així com totes les que les entitats, organitzacions i associacions vulguen impulsar amb els seus respectius àmbits, són una primera fase de mobilitzacions abans de l’acabament del curs. En el cas que el Consell no retire l’esborrany de decret abans de setembre les mobilitzacions prosseguiran a partir de l’inici del curs amb diferents accions que culminarien amb una gran manifestació per l’ensenyament en valencià i el plurilingüisme.

 

Enllaç al "Manifest pel consens per un ensenyament plurilingüe de qualitat: Sí al valencià"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: