El valencià CREIX en la XXXIIa Trobada de la Marina Alta

  • Pràcticament la totalitat de les escoles de la comarca aposten pel plurilingüisme amb la tria del nivell Avançat de nou Decret educatiu.

  • «El valencià és la clau que obri la porta a les llengües.»

  • El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha assistit a la Trobada.

La Coordinadora d’Alumnes, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià
–CAPPEPV–, en col·laboració amb l’Ajuntament del Verger, ha reunit més de 15.000 participants en la XXXIIa edició de la Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta. Una trentena de pobles de la comarca s’ha donat cita al Verger per celebrar aquesta jornada festiva que pren la llengua com a motor social.

XXXIIa Trobada de la Marina Alta

L’Ajuntament del Verger llueix amb les  balconades  que parlen i fan valdre el món literari, etnogràfic, amb poemes, narracions, estudis i al·lusions al llegat de paper deixat per lletraferits i lletraferides de la Marina Alta, com Bernat Capó, un dels referents que ens ha abandonat recentment; Maria Ibars, Pepa Guardiola, Joan Ivars, Maria Dolors Pellicer, i tants altres. Amb aquesta iniciativa «volem donar a conéixer els escriptors i les escriptores dels nostres pobles», ha comentat la presidenta de la CAPPEV, Francesca Gil, i ha afegit: «cada any canviem la temàtica. L’any passat els llençols s’impregnaven del projecte anomenat ‘Salvador de paraules’, per salvar paraules de l’oblit i, alhora, retre homenatge a un home clau de la nostra cultura: Carles Salvador.»

Les Trobades són una festa pel valencià i són una jornada de germanor entre les escoles, les famílies i els veïns de tota la comarca. Francesca Gil, ha agraït la implicació dels mestres i les associacions del poble en la confecció de la Trobada: «les nostres comissions de treball estan molt ben estructurades i entre totes i tots assumim gustosament diferents tasques de coordinació perquè la Trobada siga un èxit.» A més, la presidenta de la CAPPEPV ha remarcat que «el 96% de les escoles de la Marina Alta han triat el nivell Avançat perquè són conscients que amb aquest programa s’assoleix el plurilingüisme» i, acte seguit, ha agraït a la comunitat educativa vetllar pel «futur del poble i de la nostra llengua: en valencià, creixem.»

En aquesta línia, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha agraït a les comunitats educatives de la Marina Alta «la decisió consensuada als respectius Consells Escolars per haver triat de forma majoritària el nivell Avançat del Programa Plurilingüe Dinàmic.» Així, Moreno els ha encoratjat «a continuar endavant i caminar per aconseguir un alumnat plurilingüe. Fa més de 30 anys que Escola Valenciana ho posa de manifest: el valencià és la clau que obri la porta a les llengües.»

Per la seua banda, el regidor d’Educació del Verger, Enric Chover, ha al·ludit a la gran participación: «ha sigut increïble, més de 15.000 persones han  gaudit d’aquesta jornada i han donat molta vida a la localitat i als comerços. Hem comptat amb més de 50 col·laboradors i volem agraïm el compromís del col·legi Segària, la CAPPEPV i els ajuntaments veïns perquè la Trobada haja lluït així.»

Entre la gran varietat d’activitats que ha oferit la XXXIIa Trobada, cal esmentar els més de 50 tallers escolars confeccionats per les escoles i les associacions, actuacions, teatre, jocs esportius, carrers temàtics dedicats a la biodiversitat i als esports, exposicions, contacontes, jocs tradicionals, danses populars, la cercavila ‘En valencià, creixem’ desfilant pels carrers al ritme de la colla L’Esclat i la Colleta de El Verger, la Llebetjà del Poble Nou de Benitatxell, la Banda de música de El Verger , la Banda de Parcent i els Cabuts del grup de danses El Portitxol de Xàbia…. El concert de La Gira ha arredonit la Trobada amb les actuacions de Feliu Ventura i Xavi Sarrià, Auxili i Reacció.

Les exposicions juguen un paper essencial en les Trobades que desenvolupa la Marina Alta. La mostra fotogràfica ‘Al Verger, creixem’, que s’ha exhibit a la Torre del Palau del Duc de Medinaceli, ha comptat amb la implicació d’un bon nombre de veïns i veïnes, que han recollit imatges antigues i actuals de l’arquitectura municipal per plasmar l’evolució i els canvis urbans. A més, la festa pel valencià també ha comptat amb tres exposicions més: ‘Agrojardineria’, dedicada a l’engalanat floral; ‘Tecnologia’, centrada en els drons, les dues a càrrec de l’IES N.3 de Dénia, i l’exhibició de cartells ‘Gènere violeta’, de l’alumnat de l’IES Xebic d’Ondara a l’Ajuntament.

L’Ajuntament del Verger ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de la comarca: Alcalalí, Beniarbeig, Benidoleig, Benigembla, Benissa, Dénia, El Poble Nou de Benitatxell, Els Poblets, Gata de Gorgos, La Xara,  Murla, Ondara, Orba, Parcent, Pedreguer, Pego, Ràfol d’Almúnia, Senija, Teulada, Xàbia i Xaló. De fet, segons Francesca Gil, l’organització ha establit un calendari de pobles amfitrions de les properes edicions de la Trobada: «fins al 2021 tenim un compromís formal d’ajuntaments que volen acollir la Trobada de la Marina.»

Construïm la Igualtat Lingüística

La Trobada de la Marina enceta la campanya d’Escola Valenciana ‘Construïm la Igualtat Lingüística’. Amb aquesta iniciativa, l’entitat cívica té per objectiu sumar esforços i afavorir la creació d’una llei d’igualtat lingüística, que siga capaç de completar la Llei d’ús i ensenyament del valencià. «El País Valencià el construïm entre totes i entre tots. De forma semblant, els nostres drets no ens els regalarà ningú, els hem de guanyar amb campanyes de conscienciació social com aquesta», ha exposat Vicent Moreno, que ha volgut insistir en què «la igualtat lingüística la construïm entre tots nosaltres; tenim l’obligació moral de defensar els valors que considerem justos.»

La discriminació per raó de llengua «és una realitat que patim les valencianes i els valencians, malauradament, de forma quotidiana i sistemàtica. Escola Valenciana és conscient que una llei d’igualtat lingüística corregirà la vulneració dels nostres drets i contribuirà a la normalització del valencià en tots els àmbits», en paraules del portaveu d’Escola Valenciana.

Signa per la igualtat. Junts, construïm la Igualtat Lingüística

La Trobada al Verger ha comptat amb la participació dels regidors dels ajuntaments de la comarca, que han creat «el ‘Joc de l’oca’ amb caselles que representen la riquesa patrimonial de tots els pobles de la Marina Alta. En el cas del Verger, hem destacat la serra Segària.»

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, el director general de Responsabilitat Social, Josep Ochoa; el diputat Joan Baldoví, i la representant de la Universitat d’Alacant i coordinadora de la Seu Universitària de la Marina, Concha Bru, no han volgut perdre’s aquesta festa pel valencià.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: