La Trobada a Benilloba reivindica el valencià com a aposta de futur

• La cloenda de les Trobades 2019 reuneix més de 7.000 persones a les comarques de l’Alcoià i el Comtat.

• «Som i serem paraules» ha sigut el lema que ha agermanat les Trobades 2019 i ha creat un teixit social de més de 214.500 persones en les 20 festes pel valencià celebrades.

• Escola Valenciana recorda que encara està obert el termini per participar en el II Concurs de cartell de les Trobades 2020.  

«Trobar» és l’art de crear composicions literàries i musicals. Durant els segles XII i XIII, els trobadors, poetes professionals de la literatura, escrivien en provençal. El llenguatge trobadoresc evoluciona, com també ho fa la llengua del poble i, a partir del segle XIV, els poetes lírics ja s’expressen en català amb certs provençalismes. Aquests trobadors feien cultura en valencià i els joglars la transmetien, reunien a les places dels pobles un bon nombre de gent per fer festa, exhibir ingeni i eloqüència, adobats amb humor, ironia i música.

Escola Valenciana és hereva d’aquell «trobar» i d’aquell «joglar» en tant que fa cultura en valencià, garanteix l’aprenentatge de la llengua a l’escola i la transmet des de l’estima. A les Trobades d’Escoles en Valencià mai manca la música, la festa, l’alegria, la cultura, la germanor, la llengua, l’escola, la literatura, l’amistat… perquè són elements essencials que uneixen el poble. Escola Valenciana sap que una celebració popular és la millor forma de retre homenatge a la vitalitat de la llengua i a la dignitat de l’ensenyament en valencià.

«El vaixell ‘Som i serem paraules’ ha navegat a vela plena i culmina el seu viatge al port de l’Alcoià-Comtat», ha expressat el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, que ha afegit: «Hem navegat durant mesos i hem comptat amb la calidesa de milers i milers de persones que han triat el valencià com a llengua d’aprenentatge».

D’esquerra a dreta: el director general de Relacions amb Entitats de la Generalitat de Catalunya, Pere Martínez; el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, i el president de la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Costera, Josep Roca.

En aquest sentit, Natxo Badenes ha volgut palesar quin és l’únic model educatiu que assegura el plurilingüisme: «L’ensenyament en valencià ha demostrat ser un model d’èxit. Després de més de 30 anys d’aplicació de la Llei d’ús i ensenyament en valencià, generacions d’alumnes han aconseguit un nivell òptim de competència lingüística, tant en castellà com en valencià, i han tingut un rendiment curricular exemplar». Comptat i debatut, el president ha declarat: «El valencià és important per construir el futur i el progrés. Sense anar més lluny, el dimarts es presentava a la Conselleria d’Educació l’estudi ‘Impacte i valor econòmic del valencià’, que xifra en més de 2.000 milions d’euros i 56.000 ocupacions l’impacte del valencià en l’economia del País Valencià. Això són paraules majors. Saber valencià t’obri les portes al món laboral».

Benilloba: XXXIIa Trobada de l’Alcoià i el Comtat

Hui, Benilloba ha sigut el darrer port de les Trobades d’Escoles en Valencià amb la participació de més de 7.000 persones. Comunitats educatives, famílies, veïnes i veïns, associacions de cultura popular i entitats de tota mena han celebrat la XXXIIa Trobada de l’Alcoià i el Comtat. Els carrers s’han omplit de muixerangues, cercaviles, jocs tradicionals, contacontes, danses populars, correfocs, tallers escolars, música, exposicions…

Tothom ha gaudit de les cercaviles amb cabuts i la colla muixeranguera Penyeta Blanca de Cocentaina, la inauguració del mural ceràmic commemoratiu de la Trobada 2019 amb la dansà de Penàguila, els contes de la narradora Lorena Comín, els 80 tallers escolars, el concert del cantacançons Dani Miquel, el sopar de germanor, la cançó de la Trobada, el correfocs amb els Dimonis Rafolins d’Alqueria d’Asnar…

El president de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat, Francesc Gisbert, ha qualificat d’«èxit» la Trobada «gràcies a la implicació de la comunitat educativa, associacions de tota mena, famílies, l’Ajuntament de Benilloba…»  i ha remarcat: «Per a nosaltres, les Trobades són una festa per la llengua i la reivindicació del model d’escola que volem: democràtica, participativa, moderna, inclusiva, humana, solidària i, per descomptat, en valencià».

Els mesos previs a la Trobada, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat va proposar un bon grapat d’activitats, entre les quals, Francesc Gisbert ha esmentat les visites als pobles de la comarca: «Enguany, per primera vegada, hem agrupat amb la denominació ‘Conéixer’, les quatre excursions que hem organitzat per fer valdre la riquesa cultural i històrica dels nostres pobles: Benifallim, Gorga, el camí entre Alcoleja-Penàguila-Benasau i Benilloba». A més, el portaveu de la Coordinadora ha al·ludit a la importància del concert de La Gira per promoure grups locals: «La Trobada ha comptat amb el grup Allioli, format per un conjunt de joves estudiants de 4t d’ESO, que han començat a despuntar. També hem tingut l’oportunitat de comptar amb Cactus, un grup ja consolidat de la nostra comarca, compost per membres que tenen un bagatge musical amb altres formacions».

Per la seua banda, la directora del centre Verge dels Dolors de Benilloba, Marisa Martínez, ha explicat que la Trobada ha sigut «molt emocionant, hi ha acudit una afluència massiva de gent i el poble ha estat de gom a gom». La festa pel valencià es començà a gestar en setembre i, des d’aleshores, l’organització ha desenvolupat moltes activitats, com per exemple «la conferència sobre toponímia valenciana que oferí el professor de la Universitat d’Alacant, Francesc Xavier Llorca, que explicà la derivació del nom dels pobles; els fulls explicatius amb codi QR que l’alumnat de 5é i 6é va elaborar amb dades interessants dels pobles, així com el concurs de cartells de l’alumnat de 3r i 4t… Fet i fet, hem tractat que l’alumnat de tots els cicles s’involucrara de forma activa i aportara el seu granet d’arena a l’organització de la Trobada».

L’assistència a la Trobada ha tingut al seu abast l’exposició d’Enric Morrió «Benillobers als Estats Units d’Amèrica 1860-1920», la mostra de Rafael Julià, dedicada als telers, i l’exposició «50 anys d’escola en valencià», una revisió històrica d’alguns referents que han contribuït a configurar la geografia cultural del País Valencià.

Allioli i Cactus han sigut els encarregats de cloure aquesta jornada de convivència. En la XXXIIa Trobada de l’Alcoià i el Comtat ha estat present el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes; el president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca; el director general de Relacions amb Entitats i Col·lectius de Diferents Territoris i Cultures de la Generalitat de Catalunya, Pere Martínez; la directora dels Serveis Territorials d’Educació d’Alacant, Tudi Torró; l’acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó i la representant de l’STEPV, Emma Rodríguez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: