Les Trobades d’Escola Valenciana al Maestrat i la Costera reivindiquen el valencià com a llengua històrica i amb futur

12.000 persones defensen a Albocàsser i Novetlè l’escola en valencià i el patrimoni lingüístic 

Sota el lema “Fem poble, parlem valencià”, els municipis d’Albocàsser i Novetlè han rebut aquest matí les Trobades d’Escola Valenciana del Maestrat i la Costera, respectivament. Les coordinadores per la llengua d’Escola Valenciana han mobilitzat les comunitats per tal de defensar l’ensenyament en valencià i el patrimoni lingüístic davant la situació d’emergència i fragilitat en què es troba la llengua pròpia i història del País Valencià. 

Albocàsser, el Maestrat 

El barranc d’Albocàsser ha acollit hui la 16a Festa per la Llengua al Maestrat, organitzada per centres educatius, docents, alumnat, famílies i activistes de la comarca, acompanyats per Maestrat Viu – Escola Valenciana i l’Ajuntament d’Albocàsser. 

Amb l’acompanyament de la cançó de les Trobades d’Escola Valenciana 2024 “Casa és llengua, vida és poble”, d’Andreu Valor, més de 2.000 persones arribades de municipis de les comarques del Maestrat i els Ports com Atzeneta del Maestrat, Benassal, Tírig, Vilar de Canes, les Coves de Vinromà, Vinaròs i Albocàsser han assistit a la jornada, la qual ha reivindicat el valencià com ha llengua històrica i de futur del País Valencià.

“És un goig celebrar a Albocàsser que tenim una llengua ben viva, que hem rebut dels nostres avantpassats i que transmetem a les generacions futures. Valencià és com denominem a la llengua pròpia d’ací, la llengua que compartim amb Catalunya i les illes Balears, el català”, ha manifestat el president de Maestrat Viu, Miquel Roda Prats. 

En aquest sentit, Marta Gascó Izquierdo, d’Escola Valenciana, ha assenyalat que, davant el context de gran hostilitat política i social envers la llengua i la cultura pròpies, “ens cal reivindicar la diversitat i la unitat, assumir la veu del nostre poble, perquè el valencià encara és l’element més important que ens identifica i ens singularitza, independentment dels orígens de cadascú”.

Han acompanyat l’acte institucional Rosa Agost Canós i Rafael Ramos Alfajarín, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la diputada de Compromís a les Corts Verònica Ruiz Escrig i les diputades de Compromís a la Diputació de Castelló Maria Fajardo Franch i Ruth Sanz Monroig. 

El programa ha acollit l’actuació de la Banda Juvenil d’Albocàsser, el taller de pilota valenciana per a infants, la partida d’exhibició de l’Escola Pilota Borriol, l’exposició i el lliurament de guardons del concurs de portades i logotips de la XVI Festa per la llengua al Maestrat, el concert de Canta Canalla i l’actuació de la Conlloga Muixeranga de Castelló. A més, l’organització l’ha completat amb la Fira del llibre, la tertúlia literària, el vermut literari i presentació de llibres, així com l’acte de lliurament de la fase comarcal del Premi Sambori, els dies 20 i 21 d’abril. 

Novetlè, la Costera

La XXXII Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera ha omplit els carrers i les places de Novetlè de música i tradició, amb la participació de 10.000 persones dels municipis de Barxeta, Canals, Chella, el Genovés, la Font de la Figura, la Llosa de Ranes, l’Alcúdia dels Crespins, Llocnou d’en Fenollet, Moixent, Montesa, Novetlè, Rotglà i Corbera, Vallada i Xàtiva. Organitzada per la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Costera i l’Ajuntament de Novetlè, amb la col·laboració de més de 70 centres educatius i entitats culturals, la festa per la llengua ha mobilitzat la comunitat en defensa del patrimoni lingüístic i cultural, davant els atacs polítics i socials com l’avantprojecte de llei educativa del govern PP i Vox. 

“Ens cal redoblar esforços i incrementar el nombre d’activistes compromesos i amb consciència lingüística i cultural, que des de l’escola, el treball o les institucions donen visibilitat al ric món cultural i creatiu que existeix en valencià. L’escola ha de continuar sent el motor de la llengua, les Trobades, la Coordinadora i Escola Valenciana són eines a l’abast de totes i tots, cal fer-ne més ús”, ha destacat el president de la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Costera, Josep Roca i Espín. 

Per la seua part, Pablo Montaner i Brotons, d’Escola Valenciana, ha assenyalat que el valencià no depèn només de l’escola: “cal garantir contextos socialitzadors on la gent puga expressar-se lliurement en la nostra llengua, com també que faciliten l’ús del valencià fora dels espais educatius: activitats esportives, artístiques, grups culturals… per a normalitzar-lo en tots els àmbits”. 

Per últim,  l’alcalde de Novetlè, Rafael Vila Noguera, ha declarat: “Hem de procurar que el valencià continue parlant-se al carrer i ensenyant-se a l’escola, perquè, de no ser així, tot idioma acaba perdent-se. Si perdem la llengua, perdrem una part important de la nostra identitat, per això les Trobades són importants, per a continuar defensant la nostra llengua”. 

Paula Beneito i Mollà, d’Escola Valenciana; el president de la Mancomunitat de municipis de la Costera-la Canal, José Luis Gijón Segrelles; el diputat a Corts per part de Compromís Jesús Pla Herrero, així com altres autoritats de la comarca han participat en la jornada. 

Amb el blau de les samarretes de les Trobades 2024 com a protagonista, il·lustrades per Cristina Durán, les activitats han consistit en tallers escolars diversos, la batucada Rytmus, les danses a la plaça a càrrec de l’Escola de Danses la Garrofera, el repartiment de beneït acompanyat per la Societat Musical de Novetlé, la cercavila, la cançó de la Trobada i l’actuació de Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Llíria, el Camp de Túria (10 de maig); Picanya, l’Horta Sud, i Benissanó, el Camp de Túria (11 de maig); Tibi, l’Alcoià-Comtat, i Benidorm, la Marina Baixa (25 maig); Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); i Ontinyent i Beniatjar-Otos, la Vall d’Albaida (14 i 15 de juny, respectivament).  

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: