Potser em conegues: sóc Escola Valenciana

Bon dia,

Potser em conegues: sóc Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua. Vaig nàixer amb la Llei d’ús i ensenyament en valencià –LUEV– fa 35 anys i, des d’aleshores, he caminat de la mà de l’educació, la llengua, la cultura. He aprés molt. He conegut persones amb coratge que es mouen sota la convicció de viure sempre en valencià. Aquestes fites em fan créixer valenta.

Amb tu, amb les comunitats educatives, colze a colze, hem organitzat les Trobades d’Escoles en Valencià. Sí, m’agrada viatjar pel País Valencià, celebrar una gran festa d’estima pel valencià en cada comarca, vertebrar el territori i cohesionar la societat. És bonic reivindicar juntes, junts, la dignitat de l’ensenyament en valencià i la vitalitat de la nostra llengua.

Trobades 2019

En les Trobades d’enguany, sota el lema “Som i serem paraules”, una vintena de comarques retrem homenatge al lexicògraf Francesc Ferrer Pastor. Les seues aportacions van ser cabdals per a la normalització i recuperació del valencià.

Durant tot l’any, tenim l’agenda atapeïda d’activitats. Arranquem el curs i et donem la benvinguda amb un somriure, homenatgem el poeta valencià Vicent Andrés Estellés pertot el país (Burjassot, Muro, Ontinyent, Monòver, València, Sant Vicent del Raspeig…), et convidem a participar en l’Encontre d’Ensenyants a Biar (21 i 22 de setembre), col·laborem en la iniciativa ‘Litera’t’ al Palau de les Arts (28 i 29 de setembre), commemorem el naixement del País Valencià el 9 d’octubre, la Diada Nacional de les valencianes i els valencians.

A partir d’aquest mes comencem les projeccions de cinema en valencià als centres educatius i els ajuntaments, presentem la nova campanya del Voluntariat pel Valencià i t’animem a sumar-t’hi, així com també t’engresquem a participar en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, unes jornades dialèctiques amb les quals l’alumnat perfecciona la destresa de parlar en públic. En octubre, també arranquem el cicle d’excursions Contarelles i Camins, amb el qual ens acostem a la riquesa cultural del nostre territori. Durant aquestes passejades fem valdre el patrimoni cultural i natural. A més, lliguem la literatura amb el paisatge, i difuminem les fronteres de l’espai íntim de les llegendes amb l’espai real.

En novembre, celebrem la XVIa Nit d’Escola Valenciana. En aquest marc reconeixem la tasca de personalitats i col·lectius que contribueixen a enfortir la nostra llengua i la nostra cultura. Durant la vetllada presentarem la imatge de les Trobades 2019, seleccionada en el I Concurs de cartells de les Trobades, i repartirem la publicació Sembra. Llengua, cultura i país. A més, com tots els anys, celebrarem l’efemèride en què es va publicar la primera edició de Tirant lo Blanc, el 20 de novembre de 1490, Dia de les Lletres Valencianes. Per descomptat, el naixement de Joan Fuster, a qui hem dedicat les Trobades 2018, no podia faltar en la nostra agenda d’activitats.Recentment, hem creat la Comissió Igualtat, perquè creiem en la importància de la coeducació, en la constitució d’un espai de debat i formació en igualtat de gènere, que millore la visibilitat de les dones en l’espectre públic, alhora que treballem de forma cooperativa. És per això que el 25 de novembre i el 8 de març ens sumem a les accions que desenvolupen les plataformes feministes contra la violència masclista i en favor de la lluita per igualtat de les dones treballadores.

Dins la Plataforma pels Drets Lingüístics, des d’Escola Valenciana vam proposar en 2013 declarar el 4 de desembre Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià. Amb aquesta iniciativa palesem les vulneracions dels nostres drets i la discriminació per raó de llengua.

En desembre llancem la campanya de sensibilització “Un euro, llavor de solidaritat”, amb l’objectiu de recaptar un fons d’ajuda humanitària a una organització, gràcies al compromís de les escoles valencianes. Enguany, aquest programa es destinarà a Proactiva Open Arms, davant l’emergència que suposa el drama de les persones refugiades.

El 21 de desembre ens trobem a Castelló per commemorar les Normes del 32, l’acord històric que van ratificar entitats, personalitats culturals i polítiques per adoptar un sistema ortogràfic unitari per al valencià.

Amb tot, hem volgut oferir-te un tast de tot allò que desenvolupem i et convidem a formar part del nostre projecte social. A mesura que avancen els mesos t’informarem de les activitats que proposem de gener a juliol.

En Escola Valenciana estem compromeses amb la societat a través d’un bon grapat d’entitats i plataformes amb les que compartim objectius: Xarxa d’Entitats del País Valencià, Observatori Ciutadà contra la Corrupció, Assemblea El Micalet per les llibertats i contra la corrupció, Plataforma per l’Ensenyament Públic, Plataforma pels Drets Lingüístics del País Valencià, Comissió 9 d’Octubre, Castelló per la Llengua, Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana (FOLC), Fundació Birlanga Fuster, Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), Institut Ramon Llull, European Language Equality Network (ELEN), Unitats d’Educació Multilingüe (UEM) de la Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló i Universitat de València, Enllaçats per la Llengua, Linguapax, Assemblea Feminista del PV.

Treballem juntes, junts, per un món més just.

Una abraçada,

Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb la col·laboració de: