Escola Valenciana dóna la benvinguda a les comunitats educatives en l’inici de curs escolar

Companya, company,

Des d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua volem desitjar-te un bon inici de curs escolar. Encetar aquesta etapa amb il·lusió és essencial perquè l’alumnat vinga a l’escola content i motivat a aprendre nous coneixements. La nostra amiga i mestra Carme Miquel deia que les mestres «tenim l’obligació de transmetre a les generacions que ens segueixen les inquietuds que ens han mogut, els valors amb què hem viscut, la nostra visió del món. És el nostre llegat».

El llegat d’Escola Valenciana és ensenyar des del cor. L’educació en valencià ens ensenya a pensar i a estimar. En el document L’escola que volem. Una escola valenciana per al segle XXI, definim els trets que ha de tindre el nostre model d’escola. Així, per a Escola Valenciana és essencial que la nostra escola siga pública, gratuïta i laica. La creativitat i la participació sota valors democràtics són fonamentals per afavorir que les xiquetes i els xiquets desenvolupen l’ingeni i una perspectiva crítica per millorar el món en què vivim. El model educatiu d’Escola Valenciana s’enriqueix amb la diversitat, se centra en la coeducació i la inclusió, elimina les desigualtats socials i està arrelat al medi.

Cartell amb els principis que guien el model educatiu d’Escola Valenciana. Si ho consideres oportú, imprimeix-lo i fes-lo lluir al teu centre

En L’escola que volem som conscients de la importància de les llengües perquè l’alumnat domine el valencià, el castellà i l’anglés. Més encara, en Escola Valenciana plantegem que l’educació plurilingüe ha de ser una oferta escolar completa a totes les etapes d’ensenyament.

Efectivament, en el nostre model d’escola no té cabuda la LOMCE. No és la primera vegada que ens referim a aquesta normativa amb adjectius tan contundents com antidemocràtica, sectària, injusta, retrògrada, segregacionista i classista. Per aquesta raó, cridem ben fort que cal derogar la LOMCE i remarquem que s’ha d’iniciar un debat amb les comunitats educatives amb l’objectiu d’aconseguir una nova llei que, d’una banda, siga el fruit d’un consens polític, educatiu i social i, d’altra banda, contribuïsca a enfortir la pluralitat lingüística dels territoris amb llengua pròpia.

El projecte social d’Escola Valenciana

Durant tot l’any, tenim l’agenda atapeïda d’activitats. Arranquem el curs i et donem la benvinguda amb un somriure, homenatgem el poeta valencià Vicent Andrés Estellés pertot el país (Burjassot, València, Cocentaina, la Romana, Sant Vicent del Raspeig, Guardamar del Segura…), et convidem a participar en l’Encontre d’Ensenyants a Cocentaina (els dies 27 i 28 de setembre), commemorem el naixement del País Valencià el 9 d’octubre, la Diada Nacional de les valencianes i els valencians.

A partir de setembre reprenem les projeccions de Cinema en valencià als centres educatius i als ajuntaments, presentem la nova campanya del Voluntariat pel Valencià i t’animem a sumar-t’hi, així com també t’engresquem a participar en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, unes jornades dialèctiques amb les quals l’alumnat perfecciona la destresa de parlar en públic. En octubre, també arranquem el cicle d’excursions Contarelles i Camins, amb el qual ens acostem a la riquesa cultural del nostre territori. Durant aquestes passejades fem valdre el patrimoni cultural i natural. A més, lliguem la literatura amb el paisatge, i difuminem les fronteres de l’espai íntim de les llegendes amb l’espai real.

Celebrarem la XVIIa Nit d’Escola Valenciana a Elx durant el mes de novembre. En aquest marc reconeixem la tasca de personalitats i col·lectius que contribueixen a enfortir la nostra llengua i la nostra cultura. Durant la vetllada presentarem la imatge de les Trobades 2020, seleccionada en el II Concurs de cartells de les Trobades, i repartirem la publicació Sembra. Llengua, cultura i país. A més, com tots els anys, commemorarem l’efemèride en què es va publicar la primera edició de Tirant lo Blanc, el 20 de novembre de 1490, Dia de les Lletres Valencianes. Per descomptat, el naixement de Joan Fuster, a qui vam dedicar les Trobades 2018, no podia faltar en la nostra agenda d’activitats.  

Trobades 2020

En les Trobades d’Escoles en Valencià d’enguany, sota el lema «Arrels de vida, llavors de futur», una vintena de comarques i milers de persones retrem homenatge a la mestra republicana Empar Navarro, una dona referent, que sabia com d’important era aprendre la llengua i començà a reivindicar el valencià a l’ensenyament l’any 1922. 

Recentment, hem creat la Comissió Igualtat, perquè creiem en la coeducació, en la constitució d’un espai de debat i formació en igualtat, que millore la visibilitat de les dones en l’espectre públic, alhora que treballem de forma cooperativa. És per això que el 25 de novembre i el 8 de març ens sumem a les accions que desenvolupen les plataformes feministes contra la violència masclista i en favor de la lluita per la igualtat de les dones treballadores.

Dins la Plataforma pels Drets Lingüístics, des d’Escola Valenciana vam proposar en 2013 declarar el 4 de desembre Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià. Amb aquesta iniciativa fem visible les vulneracions dels nostres drets i la discriminació per raó de llengua. Val a dir que des de fa més de 30 anys defensem la introducció de la capacitació lingüística com a condició indispensable per a treballar en la funció pública i, ara com ara, amb una visió més àmplia de la societat, també reivindiquem la creació d’una llei d’igualtat lingüística, que siga capaç de posar fi al supremacisme lingüístic.   

En desembre llancem la campanya de sensibilització “Un euro, llavor de solidaritat”, amb l’objectiu de recaptar un fons d’ajuda humanitària a una organització, gràcies al compromís de les escoles valencianes. Enguany, aquest programa es destinarà de nou a Proactiva Open Arms, perquè considerem imprescindible la tasca de salvament marítim que porta a terme aquesta organització amb les persones refugiades.  

El 21 de desembre ens trobem a Castelló per commemorar les Normes del 32, l’acord històric que van ratificar entitats, personalitats culturals i polítiques per adoptar un sistema ortogràfic unitari per al valencià.

Amb tot, hem volgut oferir-te un tast de tot allò que desenvolupem i et convidem a formar part del nostre projecte social. A mesura que avancen els mesos t’informarem de les activitats que proposem de gener a juliol. 

En Escola Valenciana estem compromeses amb la societat a través d’un bon grapat d’entitats i plataformes amb les quals compartim objectius: Xarxa d’Entitats del País Valencià, Observatori Ciutadà contra la Corrupció, Assemblea El Micalet per les llibertats i contra la corrupció, Plataforma per l’Ensenyament Públic, Plataforma pels Drets Lingüístics del País Valencià, Comissió 9 d’Octubre, Castelló per la Llengua, Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana (FOLC), Fundació Birlanga Fuster, Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), Institut Ramon Llull, European Language Equality Network (ELEN), Unitats d’Educació Multilingüe (UEM) de la Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló i Universitat de València, Enllaçats per la Llengua, Linguapax, Assemblea Feminista del PV.

Amb el teu compromís amb la llengua, l’educació i la cultura, fem que el món siga més just. En aquesta carta de benvinguda no podia mancar el nostre record a un mestre que va fer que el món fóra més divertit i fantàstic: l’amic i contacontes Llorenç Giménez.

Una abraçada,

Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua

PS: No podem acomiadar-nos sense avançar-te que ja hem començat amb els preparatius del VIé Congrés d’Escola Valenciana. Si bé és cert que encara no et podem revelar els detalls, t’anunciem que serà un homenatge a la memòria de les mestres referents de la nostra història.

Fes clic i descarrega’t la carta sencera.
• T’adjuntem el cartell amb els principis que guien el model educatiu d’Escola Valenciana. Si ho consideres oportú, imprimeix-lo i fes-lo lluir al teu centre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: